10 Legcsodálatosabb vízesés Erdélyben amit látni kell!

Erdélyt méltóan emlegethetjük a természeti csodák földjének, ahol bőven találunk olyan helyeket, ahol a víz az úr, ahol a víz szabadesésben megnyilvánuló csodája mindig is elbűvölte a természetet szerető embereket! Lássuk hát az Erdélyi túrák sorrendjét, amivel bízunk benne, hogy az olvasó is egyetért. Kattintson a kiemelt részekre nyugodt szívvel, így elérhető lesz egy másik ismertető írásunk is.

Erdély magazin

10. Beusnita vízesés

A vízesést a Néra-szurdokban, a Beusnita Nemzeti Parkban találhatjuk (Cheile Nerei)! Érdemes egy túrát tenni a Néra-szurdokban. A vízesést magát Krassó-Szörény megyében találhatjuk.

9.Csorgókő vízesés

A székelyek vízesésését a Nagyküküllő forrásvidékén, a Zetelaki-víztározó közelében találjuk.

8.Algyógyi vízesést

Dévától  nem is olyan messzire talájuk a hasonló nevű településen. A közelben Feredőgyógyon Római kori fürdőt és utat is fel lehet fedezni!

7. Nagy-Phaëton (Bohodei) vízesés

Biharfüred közelében találjuk. Az Erdélyi-Szigethegység legmagasabb (70 m) vízesése a (Bohogyő avagy Nagy-Phaeton) az Aló völgyén át közelíthető meg.

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

6. Alsóvidrai vízesés,

vagy más néven Pisoaia, Vidra község területén, Nemesi falu határában, a Kis-Aranyos völgyében, a Slatina patak befolyásától nem messze, a Mihoiesti és Avram Iancu településeket összekötő DJ 762 út közelében található. A Kis-Aranyos jobb partján szemben a Csigaheggyel. A 18 méter magasról lezuhanó víz, a hozam függvényében néha 25 méter szélesen is szétterül a függőleges falon. Az évek során lerakodott mészkő képződmények igazi vadregényes tájat alakítottak ki. A vízesés körül 2.5 hektárnyi területet nyilvánítottak védetté. A közelben Topánfalva és Abrudbánya között ismét működik kisvasút

5. Havasrekettyei vízesés

A Havasrekettyei vízesés Kolozs megyében Vigyázó-hegység keleti oldalán a Seaca völgyben található, amely a Rachitele patak mellékvize. Az 1000 méteres magasságban található vízesés 30 m magas és két szakasza van. A felső szakasz alján egy 10 m átmérőjű vájat van, amely biztosítja a víz szétszóródását, akár egy menyasszonyi fátyol. Emiatt a helybeliek A menyasszony fátylának is nevezik a vízesést. A közelben találjuk a Dragán tavat Kalotaszeg  vidékét és Biharfüredet is.

4. Lóhavasi vízesés

Radnai-havasok  büszkesége, a Gonosz-kő oldalában kb. 80 m magasról lezúduló Lóhavasi-vízesés, melyről több legenda is szól. Nyár elején egész hegyoldalakat borít be a virágzó erdélyi havasszépe (Rhododendron kotschyi), már külön emiatt is érdemes ilyenkor meglátogatni a Radnait.

3. Bilea vízesés

A Bâlea vízesés a Fogarasi-havasok északi oldalán a transzfogarasi műút mellet 1234 m magasságban található és a távolból csodálható, hiszen egyetlen turista út sem vezet el közvetlenül mellette. Ennek ellenére igen sokakat vonz a hatalmas robajjal lezúdúló víz, de igazi méretei csak a felvonóból láthatóak. A Bâlea tó vize zuhan alá a 60 m mélységbe, hogy utána, sok kisebb habzó vízesésben folytathassa útját szelídebb tájak felé.

Ajánlott szálláshelyeink közül itt megtalálhatja az önnek megfelelőt:

Foglald le te is a szállásodat Erdélyben az ajánlásunkkal ide kattintva:
Szállások Erdélyben

2. Három király vízesés

Bihar megyében a Boga-völgyében találjuk a Háromkirályok vízesést. A Bulbuci patakon érhetjük el ezt a csodálatos vízesést, amely a Boga patak baloldali mellékvize. A Bulbuci patak forrása egy vízkitörés. A szűk völgyben a víz folyása gyors és sok apró vízesés tarkítja. A legnagyobb közülük a Három Király, amelynek magassága 40 méter. Három színtje közül, az utosó a legszebb és a leglátogatottabb, hiszen be lehet menni a vízfüggöny mögé.

1. Bigéri vízesés

A vízesést különböző helyeken, de méltán emlegetik úgy, mint a föld legkülönlegesebb vízesése, de folyamatosan ott található a föld 10 legszebb vízesése között is. Resicabányától 66 kilométerre található, az 58, majd az 57B úton lehet megközelíteni és már oda tartva, a Ménes-völgyben is több kisebb vízesést találhatunk közvetlenül az út mellett. Belépő 5 Lej, de ezért teljesen körbe lehet menni a vízesést és a Minis patak forrásához is el lehet jutni! A parkolás eléggé nehézkes, de senki sem törődik semmilyen táblával, így akár közvetlen a vízesés közelében is le lehet parkolni. A Bigéri vízesést (cascadul Bigar, Bigar Cascade Falls), Krassó-Szörény megyében az Almás-hegység és az Aninai-hegység határolta medencében, a Ménes-völgyben, a Bigéri Természetvédelmi Területen lévő vízesés nyolc méter magas: a Minis patak vize zöld moha borította, kupolaszerű, lépcsőzetes mésztufán zúdul alá, szüntelenül tajtékot vetve a Néra folyóba. A természeti csoda különlegességét részben azt adja, hogy a sziklákon megkapaszkodó mohaszőnyeg mélyzöldje harmonikusan beleolvad a tufalépcsőkön megtörő, zölden csillogó vízsugarakba.

Kattints ide még több képért a Bigéri vízesésről: FOTÓK

… és a legszebb, legérdekesebb, a Szeles vízesés!!!

Krassó-Szörény megyében a 67D számú út szerpentinjein kell elindulni Herkulesfürdőből és miután elhagyjuk a Cserna folyón létesített víztározót, a 12-es kilométerkőnél találunk egy betonhídat. Innen indul a piros kereszt turistajelzés. Egyórás, nem túl nehéz erdei kapaszkodó után megpillantható a két egymásra merőleges meredek sziklafal találkozásának hasadékáról lezúduló vízesés: a Dél Amerikai Anghel-hez hasonló. Rövid gyaloglás után megközelíthető a vízesés. Választhatunk: vagy a vízesés lábához ereszkedünk le, vagy mögéje bújunk a sziklapárkányon.

Források,  fotók: Dull Noémi Kinga, Wikipédia, welcomtoromania, Hegyeklánya,  Nagy István, Kelepeti

You may also like...