Bucsecs-hegység

Bucsecs-hegység (románul Munții Bucegi) Erdély délkeleti peremén, Brassótól délre helyezkedik el, Prahova megye, Brassó megye és Dâmbovița megye határán. Az észak-dél irányú hegység határát keleten a Prahova folyó, északon a Királykő-hegység, nyugaton a Leaota-hegység képezi. Télen és tavasszal gyakoriak a lavinák. 2004. január 18-án a Molnár-völgyben, 1800 méter magasan öt emberrel (köztük három magyar) végzett egy síverseny idején bekövetkező lavina. Az áldozatok tapasztalt alpinisták és sportolók voltak. 2010. július 26-án egy izraeli CH-53 Sikorsky katonai helikopter ütközött neki gyakorlatozás közben a nyugati gerincnek, hét ember halálát okozva.


Fedezd fel te is velünk Erdély csodálatos tájait:

https://www.youtube.com/watch?v=Em0LdENQ5Ac

Domborzat: A Bucsecs legmagasabb pontja az északon lévő Omu-csúcs (2506 méter). Innen indulnak ki dél felé, patkó alakban a további hegyvonulatok. A keleti vonulat fontosabb hegyei: Costila (2498 m), Caraiman (2384 m), amelyen egy hatalmas kereszt látható, Jepii Mici (2143 m), Jepii Mari (2071 m), Piatra Arsa (2075 m) és Furnica (2103 m). Fontosabb nyugati hegyek: Doamnele (2401 m), Batrina (2189 m) és Tatarul (1998 m). A két vonulat között folyik a Ialomița folyó. A keleti vonulat magasabb részén található a Bucsecs-fennsík, ahol a szél és az eső olyan látványos alakzatokat hozott létre mint a Szfinx és a Babele.


Éghajlat: Az éves átlaghőmérsékletek között a hegyvidéken belül is nagy különbségek vannak: a Prahova völgyében 6 °C, a magasabb területeken -3 °C. A hegyeken a csapadék legnagyobb része (70%) hó formájában hull. Az Omu-csúcson a februári átlaghőmérséklet a legkisebb (-11.1 °C). Itt az év során 220 napon van 0 °C alatti hőmérséklet.A Prahova völgyi településekből (Predeal, Azuga, Bușteni, Sinaia) könnyen fel lehet jutni a Bucsecs magasabb hegyeire. A hegyoldalakon több sífelvonó és sípálya van.

Keress minket az újságárusoknál!Ha el akarunk menni a Bucsecs-hegységbe, akkor előtte, vagy utána érdemes felkeresni Nagyszeben, Fogaras és Brassó városát, de Barcarozsnyó várát és a Törcsvári (Drakula) Bran kastélyt se hagyjuk ki a túránkból. Nem csak a Bucsecs-, hanem a Királykő-hegység is rengeteg élménnyel gazdagíthatja az oda induló turistát.

Foglald le te is a szállásodat Erdélyben az ajánlásunkkal ide kattintva:
Szállások Erdélyben

A Bucsecs-hegység térképen

forrás: Erdélyi túrák, wikipédia, Daniela Constantinescu, Comsa Bogdan, Ana Maria Dragan, frubnosis