A Véka-szurdok

Figyelem! Klausztrofóbiásoknak nem ajánljuk ezt a célpontot Erdélyben, Hunyad megyében viszont aki részese szeretne lenni a nagy kalandnak, akkor az feltétlenül keresse fel a Véka-szurdokot (Cheile Băniţei)! Petrozsény közelében csak pár km-re találhatjuk ezt a csodálatos élménnyekkel gazdagító helyet!

Facebook: Erdélyi Túrák

Banica (Bănița) település közelében találjuk ezt a szép szurdokot a Sztrigy patak völgye felé vezető hágó alatt. A településnek mészkőbányája és mészégető telepe van, tőle keletre, festői völgyön áthaladva található a szűk szoros.

Fedezd fel Erdély látnivalóit:

Figyelni kell a 66-os úton, hogy hol térünk le! Ha Hátszeg felől haladunk Petrozsény felé, akkor a nagy kanyarok előtt kell letérni, körülbelül 1,2 km-re a Bóli barlangtól. Megismerni a helyet egy lepusztult, talán egykori fűrészüzemről, szaladgáló elképesztően mocskos disznókról és kíváncsi kecskékről lehet! Az úttól úgy 300 méterre találjuk és könnyen le tudunk parkolni.

 

Bátran bele lehet gázolni a patak hűs vizébe és csak úgy 200 méter elteltével kezd mélyülni, amikor a sodrása alábbhagy. Érdemes egy csatos műanyag szandálban megtenni az “utat”, az-az a vízben gázolni és 3-tól 83 éves korig mindenkinek ajánljuk ezt a csodálatosan szép szurdokot, amit a víz évezredek alatt alakított, a mai formájára!

A szurdok közelében ajánljuk még:
Vajdahunyad vára
Kudzsíri-havasok
Dák erődök
Szebeni-havasok
Hátszegi medence
Kolcvár
Lolaja vízesés
Transalpina
Krivádiai-szurdok
Retyezát
Bóli barlang

Ajánlott szálláshelyeink közül itt megtalálhatja az önnek megfelelőt:

Foglald le te is a szállásodat Erdélyben az ajánlásunkkal ide kattintva:
Szállások Erdélyben

A véka szurdok térképen

források, fotók: wikipédia, Erdélyi túrák