Dóra és Péter túrái, Egyes-kő

"Erdély csodái felfedezéséhez egy élet is kevés, de mi pont ezért indulunk mindig útnak"

Legújabb célpontunk az Egyes-kő! Igen, így írják Egyes kötőjel kő! Az Egyes-követ a Hagymás-hegységben találjuk, Balánbányához közel. Balánbánya azon kevés települések egyike Hargitában, ahol a román ajkú lakosság többségben van. Köszönhető ez Csaunak, aki felizgult a sok-sok rézérc hallatán, amit ott lehetett bányászni, így sok-sok "bányászt" telepített oda Moldovából. Fénykorában Balánbányának több mint 12 ezer lakosa volt, akik többsége a bányákban dolgozott és minden május 1.-én ünnepelve vonult végig a városon, hogy így is kifejezze a "Kárpátok géniuszának" azt a bölcs döntését, hogy Székelyföld közepére telepítette őket! Mára már viszont bezártak a bányák, a lakosság a felére csökkent és Csíkszentdomokos felől a városkába érve hirtelen azt hisszük, hogy Csernobilba tévedtünk. Lepukkant tömbházak viszik fel a város élhetőségének a nívóját és főleg a 4-5 szintes barakkok környékén csodálkozva vesszük észre, hogy olyan furcsán néznek ránk az emberek, mint ha kínaiul szólaltunk volna meg, pedig csak magyarul kérdezzük őket, merre van az Egyes-kő. Beljebb érve a városba, annak az északi felében már normális, magyarok (székelyek) által lakot házakat is találunk. Betérve a boltba "Hajni" pedig elképesztő pontossággal tudja, hogy kit hogyan kell megszólítani, magyarul, vagy románul. A városkában 3 dologgal foglalkoznak leginkább az emberek. Várják a nyugatról küldött pénzt a Western Union-on, várják a nyugdíjat, vagy fát fágnak. Ez legutóbbi foglalatosság a székelyekre illik inkább, mivel a korábbi román lakosság nagy része nyugatra vándololt, vagy már nyugdíjba ment a bányákból 39 évesen.

A templomnál kell lefordulni az Egyes-kő felé, parkolót is könnyen lehet találni, ott az információs táblák melletti 10 éve ott álló Dacia TLX mellett mindig van szabad hely. Még mielőtt nekivágunk a Kovácspatak utcának, fontos megemlíteni vízrajzi szempontból, hogy innen ered Erdély két fontos folyója: az Olt, amely északról, a Várbükk oldalából, (1416 m), és a Maros, amely a Feketerezből indul. Fontos azt is tudni, hogy az Egyes-kő a Nagyhagymás hegyvonulata, a Tar-havas, melyeket Orbán Balázs a Székelyföld leírásában így jellemez: "a Székely Svájc". A Kovácspatak utcában már takaros magyar házak vannak és aki a nem akar a Nepomuki Szent János tiszteletére emelt Katolikus templom mellett parkolni, az felhajthat egészen a Kovácspataka utca végéig. Ott pár padot, táblát lehet látni, majd neki lehet vágni a kb. 1,5-2 órás, de gyerekekkel, vagy idősebbekkel inkább 3 órás hegymászásnak.

Tehát ha sikerült laparkolnunk, akkor már csak a jól kitaposott ösvényt és a kék sáv jelzést kell követni egészen a menedékházig. Szintemelkedés a templom (865 m) – Kovács-patak völgye – menedékház (1504 m) 639 méter, amit lefelé a legkönnyebb megtenni! De nem kell megijedni, nem kimondott hegymászásról van szó. Száraz és akár nedvesebb időjárásnál is aránylag biztonságosan lehet feljutni egészen az Egyes-kő tövében lévő menedékházig, amit 1504 méter magasan találunk. Az út harmadánál szépen megnyílik a táj, remek kilátásunk lesz a völgyre és az Öcsém tetőre. Az út maga szinte folyamatosan emelkedik, de lesz azért néhány tíz méteren pihentető, reményt keltő "talán már ott vagyunk" rész. Az út utolsó negyedében ismét sűrűségeken kell átvágni. Esős időben a nagy szikláknál egy forrást találunk (Nyíres-sarok), melynek vize elképesztően friss és finom. Az út vége felé, mikor meglátjuk a kerítést, vagy karámot…. na az a legnehezebb rész, azt az utolső 300 métert megtenni. Felérve a tetőre csodálatos panoráma nyílik meg előttünk a Csíki-medence falvaira. A menedékháznál viszont kellemes meglepetés érhet mindenkit (csak a budisor mögé ne nézzen be senki)!

Ha Erdélyben járunk, akkor mi is mindig itt foglalunk szállást, ami megbízható és biztonságos! Kattints ide:   SZÁLLÁSOK ERDÉLYBEN

A menedékház gondnokai: Gál Zoltán és Aranka. Szálláshely foglalás ügyében náluk kell érdeklődni telefonon: +40/744-156566. 1932. augusztus 14-én adta át az Erdélyi Kárpát egyesület Csíkszeredai Csoportja. Az épületet azóta több ízben bővítették, 2010-re azonban annyira leromlott az állapota, hogy szükségessé vált a teljes újjáépítés. A ház felépítéséhez szükséges építőanyagokat traktorokkal és lovakkal sikerült feljuttatni. Jelenleg a gondnoki lakrészen kívül két fűtött földszinti szobában összesen 16-18 ágy, a padlástérben pedig 10-15 főre való matrac áll a turisták rendelkezésére (fent nincs fűtés, de hálózsákban télen is el lehet aludni). A földszinten találjuk az étkezőhelyiséget, két hosszú asztallal, rönkszékekkel és kályhával. Itt kb. 20-an férnek el egyszerre. Külön szobában kapott helyet a csíkszeredai hegyimentők csapata. A szállás díja 20 lej/fő/éjszaka. A házban főtt vagy hideg étel, illetve forralt bor és házi pálinka is vásárolható. További komfortnövelő újdonság, hogy 2011 nyarán korszerű napkollektoros vízmelegítő rendszert helyeztek üzembe, ami egyben szemléletformáló példaként is szolgál az idelátogatók számára.

Mi egy tablettet használunk mindig, ami jobb mint egy GPS. Ennek a térképnek is jó hasznát veheted, ha Erdélybe, Székelyföldre utazol:

Visszatérve a menedékházra, egy merő meglepetés lesz az először ott járó turistának. Tényleg szépen van kialakítva, ajánljuk mindenki részére, hogy akár egy éjszakát is, de töltsön ott. Ha már egyszer felmásztunk és egy kis időt is rászánunk, akkor tényleg érdemes ott is aludni, hiszen az Egyes-kőtől aránylag rövid úton felkereshetjük a főgerinc két szomszédos magaslatát, a Nagy-Hagymást és az Öcsém tetőt.

Képek egy esztenából

 

A juhászok, pásztorok faháza, itt alszanak, itt készítik a tejből a sajtot, és az ordát.  A székelyföldi hegyekben még ma is sok esztena van. Régi szokás szerint szent György napján a pásztorok kihajtják az állatokat a hegyi legelőre és szent Mihály napjáig ott is maradnak az állatokkal. Az állatok szabadon legelésznek, naponta kétszer-háromszor megfejik a juhokat, kecskéket, teheneket, és helyben készítik a finom sajtokat és az ordát.

Jó kirándulást kívánunk: Dóri és Péter

Kisfilmünk az Egyes-kőről, ahogyan csak a madarak látják:

Gyere, túrázz velünk télen is Erdélyben:  HÓTALP

You may also like...