Egyeskő

Egyeskő

Az Egyeskőt legkönnyebben Balánbánya (Bălan) felől érhetjük el. Vonattal csak Csíkszentdomokosig lehet eljutni (Izvoru Oltului állomás), onnan busszal, stoppal vagy gyalogosan juthatunk el Balánbányára (a táv mintegy 11 km). Az autós megközelítés kétségtelenül egyszerűbb, ez esetben a Csíki-medencében vezető 12-es számú főútról Csíkszentdomokosnál (Sândominic) kell letérni. A távolabbi vidékekről érkezők számára segítség lehet az oldal alján található útvonaltervező.

Erdély magazin

Az Egyes-kő (Piatra Singuratică) egy kiálló sziklatömb a Hagymás-hegységbenHargita megye keleti részén. Délnyugati oldalában, 1504 m-en található az Egyeskő menedékház  N 46° 41,011′ E 25° 49,456′ 1504 m [GCEGY+HÁZ] , amelyet 1932-ben építettek.

Fedezd fel Székelyföld látnivalóit:

Székelyföld messze földön is ismertebb hegyvidéki látványosságai, a Hargita, a Békás-szoros, a Gyilkos-tó és a Szent Anna-tó mellett bizony van még jónéhány figyelemre méltó természeti képződmény. Ilyen az üledékes kőzetekből felépült Hagymás-hegység számos megkapó sziklaformációja: a Nagy-Hagymás, a Fekete-Hagymás, vagy az Öcsém (Ecsém) oldalában lévő Ördögmalom, de talán mind között a legszebbek az Egyeskő dacosan, ellentmondást nem tűrő módon égbe magasodó tornyai.

Ismerd meg te is Erdély legkedveltebb facebookos oldalát:  FACEBOOK

A monumentális kőkatedrális tövében épült menedékház fontos turisztikai csomópont, szép kilátással a Csíki-medencére és az azt övező hegyvonulatokra. A házhoz több irányból is vezetnek jelzett turistautak, ide bármely hegyjáráshoz szokott láb felviszi gazdáját. Nem úgy a szikla tetejére, ami bár nem lehetetlen, azért néhány fokkal veszélyesebb mutatvány.

A közelben lévő legjobb szálláshelyet ajánljuk nektek itt: 
Filó hotel és Teke Panzió, Gyergyószentmiklós

Sokan felmásznak persze, de sajnos nem egy virtuskodás ütött már ki balul. Fontolja meg jól mindenki, mielőtt nekivág a meredek kalandnak! A természet és a táj szépségéből a menedékháznál is bőségesen részesülünk. Aki mégis felmerészkedik az 1608 m magas, kereszttel megjelölt toronyra  N 46° 41,011′ E 25° 49,456′ 1504 m [GCEGY+torony] annak bátorságát és ügyességét lehengerlő panoráma jutalmazza. Kós Károly az Egyes-kőről mintázta a Budapesti Állatkert 1912-re elkészült Nagy-szikláját.

Egyeskő közelében találjuk:

Egyeskő közelében találunk sok-sok olyan célpontot, ami vonzóvá teszi a környéket. Érdemes felkeresni CsíkszeredaKarcfalvaa Zetelaki-víztározót és a Csorgókő vízesést a közelben , de a Békás-szoros és a Gyilkos tó sincs messze! A Parajdi sóbányát és a Szovátai Medve tavat is feltétlenül el kell látigatnia annak, aki Székelyföldön tölti a vakációját A közelben találjuk még Borszék városát, ami a borvizeiről híres, de a Madarasi-Hargita hegyei és völgyei között is kellemes túrákat tehetünk.

Ajánlott szálláshelyeink közül itt megtalálhatja az önnek megfelelőt:

Foglald le te is a szállásodat Erdélyben az ajánlásunkkal ide kattintva:
Szállások Erdélyben

 

Egyeskő a térképen

Forrás, fotók: wikipédia, Kiss Szilárd, Szőcs András, Fodor István, geochaching.hu, erdélyi túrák

You may also like...