Erdély 10 legszebb vára

Összegyűjtöttük az általunk 10 legszebbnek gondolt várat ahová érdemes ellátogatni. Erdély területén számtalan történelmi nevezetesség, látnivaló található. Szinte méterenként szembesülhetünk a fényes régmúlttal és jelennel. Persze lehet, hogy önnek kedves olvasó más a véleménye, de pontos sorrendet hogyan is lehetne felállítani ennyi csoda láttán? Bízunk benne, hogy elnyeri tetszésüket a listánk!

üdvözlettel: “Erdélyi túrák”

10. Déva vára

Déva a Maros mentén haladó, Erdély legfontosabb útvonala mentén fekszik. A vár a város központjában fekvő és természeti rezervátumként működő Várhegyen fekszik. A Dévát uraló várhegy vulkanikus oromzatán látható a legendával átitatott emblematikus Déva várának romja. A már messziről látható szabályos kúp alakú hegyen, a Maros partján, stratégiai helyen épült erődítmény falai közül káprázatos kilátás nyílik.

Ide látogatnak el legszívesebben a Magyarországról jövő túristák:
TOP 10 HELY ERDÉLYBEN

9.Kolcvár

A vár a Szuszény (Suseni) falutól délre emelkedő sziklacsúcson fekszik, a Retyezát hegység festői környezetében. Egy négyzetes alaprajzú toronyból áll, amelynek három szintje őrződött meg, de eredetileg magasabb volt. Bejárata valamelyik emeleti szintre nyílhatott, jelenlegi ajtaja későbbi átalakítás következménye. A vár déli oldalát a meredek szikla védelmezte, a többi oldalakon várfallal vették körül a tornyot. Ez az építmény állhatott a 15. század végén. A következő két század során a várfalat tovább erősítették két bástyaszerű építménnyel, illetve a várfalon belül egy épületszárnyat emeltek, ami a várfal ÉNy-i oldalához csatlakozott.

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

8.Kőhalom

Kőhalom (románul Rupea) város Romániában, Brassó megyében, Fogarastól 41 km-re északkeletre a segesvár-brassói főút mellett fekszik, nagyjából félúton.
A vulkáni magaslaton, a kb. 120 m magas bazaltcsúcson egykor álló várának, mely a XIII. századból való, ma már csak a község nyugati szélén emelkedő romjai láthatók. A várhegy oldalán, 459 m magasságban, kénes és sós gyógyfürdő volt.

7.Varjúvár

Sztána legismertebb építészeti emléke Kós Károly saját háza, az eredetileg hétvégi háznak szánt Varjúvár, melyet 1909-ben tervezett, 1910 őszén és telén épített, majd 1925-ben bővített. Itt volt otthon, ez a vár volt a művész alkotóműhelye. A Varjúvárhoz sétaút vezet.

6. Segesvár

Segesvárat, Erdély legfestőibb középkori várnegyedét a Világörökség részét képező segesvári vár falain belül találjuk. Marosvásárhelytől 45 km-re, a Nagyküküllő fölé emelkedik szenzációs várával.Segesvár a középkorban egyike volt Erdély legfontosabb városainak, mind gazdasági, mind egyházi szempontból.

Ismeri ön a 10 legszebb vízesést Erdélyben? Ha nem, akkor érdemes ide kattintani: VÍZESÉSEK ERDÉLYBEN

5. Küküllővár

Küküllővár a Kis-Küküllő bal partján fekvő Fehér megyei község, mely közigazgatásilag Balázsfalvával képez egyazon egységet.

4. Fogaras

Az Olt folyó völgyében, hátteréül szolgálva az örökké havas Kárpátok gerincével terül el Fogaras {románul Fagaras} városa. Ha az ide látogatónak sikerül magát átküzdenie a modern nagyváros lakótelepein és forgalmas sugárútjain, akkor a centrumba érve szálljon ki gépjárművéből, hogy rövid időre lélekben visszarepülhessen távoli évszázadokba. Mert ennek helyszínéül ideálisnak bizonyul a fogarasi vár, amelynek épületei majdnem teljes épségben, tárt kapukkal fogadják a látogatókat.

Ajánlott szálláshelyeink közül itt megtalálhatja az önnek megfelelőt:

Foglald le te is a szállásodat Erdélyben az ajánlásunkkal ide kattintva:
Szállások Erdélyben

3. Barcarozsnyói vár

Erdély egyik legnagyobb erődítménye Brassó és Törcsvár között egy 150 méter magas sziklán trónolva vigyázza a környéket. A szász lakosság által épített és kisebb városnyira kibővített vár a középkorban a környék szinte teljes népességének otthont tudott adni vész esetén. Az elmúlt években történt rekonstrukciónak köszönhetően igazi középkori időutazásban lehet részünk  a vár látogatásakor.

2. Törcsvár

Erdély legismertebb és legszebb várkastélya a híres Drakula-kastély Brassótól 30 km-re, a festői fekvésű Törcsvár. A már messziről festői látványt nyújtó, tökéletes állapotú vár az utóbbi években a Drakula-kultusz egyik meghatározó állomása Erdélyben, főleg a nyugati turisták számára.

1.Vajdahunyad vára

Vajdahunyad vára Erdély legimpozánsabb és leglátványosabb, teljesen épen maradt középkori vára, a régió leghíresebb turisztikai látványossága. A lenyűgöző gótikus várkastély, egyik legnagyobb magyar regényírónk, Mikszáth Kálmán szavaival élve a “várak királya”. A Vajdahunyad csúnya, ipari városa fölé emelkedő dombon büszkén trónoló sasfészek hat évszázad történelmének emlékét őrzi és hirdeti, nemcsak a Hunyadiakét, hanem erdélyi fejedelmek és hányatott sorsú családokét is. Ez a vár szolgált mintául a sokak számára ismert, az 1896-os millenniumi ünnepségek részeként a Városligetben épült Vajdahunyadvár megmintázására.

https://youtu.be/Iz3LLDCaQMM

Forrás, fotók: wikipédia, Erdélyi túrák, Szalai Bernadett, Nagy István