Godján-hegység

Godján-hegység (románul: Munţii Godeanu) a Déli-Kárpátokban helyezkedik el, a Retyezát közelében, Krassó-Szörény és Gorj megyéket érintve. A hegység legmagasabb pontja a Gugu (2291m). A főként kristályos mészkő típusú hegység 330 km2-en terül el. A Godján-hegység északi részénél találjuk a Vizek-szája tó (Gura Apelor) víztározót és a Kurta vízesést, (Cascada Scurtele)


Vizek szája tó


Fedezd fel Erdély nevezetességeit:


A folyók és patakok völgyei a hegységben meglehetősen sziklásak és meredekek, ami megnehezíti a túrázást a környéken. A hegységben gyakoriak a zord időjárási körülmények. A tél során bőségesen lehulló hóréteg olvadása sokág elhúzódik, emellett a szél és a fagy jelenleg is kiemelten fontos tényezője a táj formálásának. Egyes lejtőkön előfordulhatnak lavinák is. A völgyekben felhalmozódott hóréteg vastagsága több 10m is lehet. A hegység főgerincét, völgyeit is jégolvadás alakította, a gleccserek számos tengerszemet hagytak maguk után.


 

Régebben a hegyet benépesítő népek nagy számban legeltettek birkákat szerte a Godján-hegység területén. Ez a tevékenység az évszázadok alatt szerkezetileg átalakította a hegység felszínét, melynek a nyomai ma is láthatók. A természetvédelmi területen ma már korlátozzák a legeltetést is.

Ajánlott szálláshelyeink közül itt megtalálhatja az önnek megfelelőt:

Foglald le te is a szállásodat Erdélyben az ajánlásunkkal ide kattintva:
Szállások Erdélyben


A Kurta vízesés
 

https://youtu.be/vCJS8JFZgjw

A közelben ajánljuk még:
Púp-szurdok
Szeles vízesés
Szárkő-hegység
Kurta vízesés
Vizek-szája tó (Gura Apelor)
A Retyezát

A hegység térképen:

forrás: wikipedia, Erdélyi túrák