Havasgáldi-szoros

A Havasgáldi-szorost a Torockói-hegységben, a Gáld völgyének középső szakaszán található. A Fehér megyében, Tövistől városkájától délre fekvő Alsógáld felől lehet megközelíteni, ahonnan egy elég hosszú szakaszon jóminőségű aszfalt út vezet, majd átvált köves útra, ami esős időben nem könnyen járható. A hegyek között kanyargó gyorsfolyású patak viszont elragadó tájon fut végig. Egyes szakaszain annyira leszűkül a völgy, hogy az út és a patak alig fér el egymás mellett.

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

Erdély magazin

A Gáld völgye magába foglal még néhány szorost és hasadékvölgyet, mint például a Török-hasadékot és a Kisgáldi-szorost. A szoros és környéke mintegy 500 hektáros területen összetett jellegű természetvédelmi terület.

A szoros változatos sziklacsoportjai alkotják a tulajdonképpeni Havasgálda, azaz az Intregalde szorost. Ezt elhagyva nem messze, a Kecskekő északi oldalán található a Havasi Gyopár, amely védett növény, és szedése büntetést von maga után. Közvetlenül a víz partjától egészen a hegy csúcsáig időszakosan virágzik a gyopár.

Ajánlott szálláshelyeink közül itt megtalálhatja az önnek megfelelőt:

Foglald le te is a szállásodat Erdélyben az ajánlásunkkal ide kattintva:
Szállások Erdélyben

A közelben ajánljuk még:
Alsó- és Felsőszolcsva
Erdélyi-érchegység
Torockói-hegység
Verespatak
Remetei sziklaszoros

A szoros térképen

Forrás: archivum2.szabadsag.ro, minden-ami-magyar.hu, rejtekhely.ro, Erdélyi túrák

You may also like...