Krókusztúra 2019

2019-benn is, mint minden évben elmegyünk és felfedezzük a tavasz csodáit a Bihari hegyekben, ahol a Krókuszok (Sáfrányok) tömeges virágzása várható. Ilyenkor millió és milliárd számra nyílnak ezek a csodálatos virágok és hektárszámra borítják be a hegyeket. A virágzása több, mint egy hónapig is elhúzódhat, hiszen a 1300-1500 méteres szintkülönbség hőmérsékleti különbséget is eredményez. Április elején még az láthatjuk, hogy a hó olvadása után rögtön kibújnak a Krókuszok, míg április végén már a tőzikék is ki fognak nyílni. A kirándulások során lesz időnk még vízeséseket is felkeresni, ahol medvehagyma mezőkön kell átvágnunk és olyan hagyma illat lesz, mint Makón! Természetesen lent a völgyekben ezer féle virág fog nyílni, míg fent a hegyekben még hófoltok között sétálhatunk.

Ide kattintva a 2019-es kirándulásainkat láthatjátok: 

Tarts velünk egy 5 perces kiránduláson a filmünkben a krókusz mezőkre!

Horgas-havas (1694m)

A képen a Menyhárt vízesés

Medvehagyma mezők

Ha szereti Erdélyt, Székelyföldet és a Kárpátokat, akkor önnek jár az Erdélyi túrák magazin! Kattintson az alábbi fotóra a részletekért!

A kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus vagy Crocus vernus) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó sáfrány (Crocus) nemzetség legészakabbra húzódó, kora tavasszal virágzó, Magyarországon védett faja. A Kárpátok endemikus növénye. Élőhelyei főleg hegyvidéki, alhavasi rétek, legelők, tisztások. Csak 10-20 centiméter magasra nő, föld feletti szára nincs, keskeny, szálas, sötétzöld, tőállású levelei a földalatti hagymagumókból erednek, melyet rostos pikkelylevelek borítanak. Fonákjukon, a sáfrányok megkülönböztető jegye, egy fehér kiálló csík, a főér fut végig. Hat, két körben hármasával álló, tölcsérszerűen kiszélesedő csövet alkotó, élénklila lepellevelek alkotta virága a levelekkel egy időben, február-márciusban, a hegyvidékeke rögtön a hó olvadása után jelenik meg. Ez magasabb részeken akár április közepéig is tarthat. Más sáfrányfajoktól a lepelcimpák csúcsán látható sötétlila V alakú folt különbözteti meg. A porzónál hosszabb, rojtos, narancssárga bibéi három hosszú bibeszálon ülnek. Virágzás előtt a bimbót fehéres, hártyás buroklevél borítja. Mivel nincs föld feletti szára, a háromélű, száraz, felnyíló, sokmagvú világosbarna, rövidkocsányú toktermését föld alatt érleli, mely a magok érése után kerül a felszínre.

Nézd meg a filmünkön is, hogy milyen csodálatosak tudnak lenni a Krókuszmezők!

Krókuszmezők

Krókusz (sáfrány) mezők a Kárpátokban a Bihari hegyekben 🌸🌸🌸Ha várod már te is a tavaszt és tetszik a látvány, akkor oszd meg a kisfilmet 🌞🌞🌞You Tube csatornánk: https://www.youtube.com/channel/UCm31ZIxkWyBDUJptgpXifHAMég több fotó a Bihari hegyekből: https://www.facebook.com/turaszervezes/

Közzétette: Erdélyi túrák – 2018. február 6., kedd

Indulás a reggeli órákban, 06.00 órakor és érkezés az esti órákban minden esetben a megadott helyszínről. A túra első szakaszában a Boga patak völgyében a Schmidl vízeséshez látogatunk el, míg a bátrabbak a Három király (Gáspár) vízeséshez túrázhatnak. A sáfrányok-krókuszok virágzását Pádis rétjein láthatjuk, fotózhatjuk. Maga a túra 1 napos és nem megerőltető. Ajánlott 7 éves kortól 77 éves korig.

RÉSZVÉTELI DÍJ: Szegedi, Hódmezővásárhelyi, Orosházi, Békéscsabai, vagy Debrecen, Berettyóújfalusi felszállással 8,900 ft. Nagyváradi, vagy Nagyszalontai felszállással 100 lej. A részvételi díj tartalmazza a teljes utazási költséget. A részvételi díj balesetbiztosítást nem tartalmaz. Budapesti indulásnál 24.500 Ft. a részvételi díj, 1 éjszaka szállással félpanzióval, bőséges három fogásos vacsorával, reggelivel, falusi vendéglátás keretén belül magyar szállásadóknál.

Budapesti indulás reggel 5 óra! Az indulás helyszine: Népliget A kétnapos kirándulás során első nap a csillagtér könyékén csodáljuk meg a krókusz mezőket, majd a Boga kő kilátónál nézzük meg a naplementét. Második nap a Schmidl, majd a Háromkirályok vízesés után a Mócok templománál látjuk ismét a krókusz mezőket.

Utazási feltételek
A túrákra, kirándulásokra  feltétlenül szükséges:
– Kényelmes túrabakancs és váltócipő
– Strapabíró túraruha és réteges meleg öltözet (minimum: póló, vékony pulóver és meleg pulóver vagy polárfelső, esőköpeny, kabát (pl. széldzseki)
– Kisebb hátizsák, az egy napos túrákra
Jó ha van:
– Túrabot (részben tehermentesíti a térded)
– Szélnadrág (szeles vagy esős időben meleget tart)

Gáspár vízesés

Indulási időpontok:

– Makó-Szeged-Békéscsaba 2019.04.13.  (Orosházi, Hmvhelyi, Nagyszalontai beszállás lehetséges)

– Debrecen 2019.04.14. (Nagyváradi beszállás lehetséges) 

– Budapest-Szolnok  2019.04.19 – 20. (Nagyváradi beszállás lehetséges) 2 napos út!

– Makó-Szeged-Békéscsaba 2019.04.27. (Orosházi, Hmvhelyi, Békéscsabai, Nagyszalontai beszállás lehetséges)

– Debrecen 2019.04.28. (Nagyváradi beszállás lehetséges)

JELENTKEZÉS ITT: KAPCSOLAT

Jelentkezni itt a honlapon, a facebookon, vagy a turak.erdelyben@gmail.com-mail címen, illetve telefonon lehet: +36706775870

Kedvelj minket a facebookon: FACEBOOK – ERDÉLYI TÚRÁK

Erdély és Székelyföld legszebb kiránduló helyeit itt, a térképünkön találod!

FPeter Tur Transylvania SRL Cod Unic Inregistrare: 3419966   J5/325/2015
Sediu social: Salonta, Strada Kulin György Nr. 37

KAPCSOLAT: HU +36706775870

 Szállások Erdélyben és Székelyföldön: