Májusi kirándulás a nárciszmezőkre 2019

Kirándulás a Kalonda tetőre

Idén is két helyre invitáljuk önöket megnézni a tavasz csodáit. Az egyik helyszínt Farkaslaka mellett találjuk. Korond és Székelyudvarhely között félúton, Farkaslaka közelében az úgynevezett “Kalonda tetőn” találunk nárciszmezőket. A nárcisz védett növény, leszedése tilos, büntetést vonhat maga után. Mikor nyílik a nárcisz, mégis sokan jönnek  el főleg Marosvásárhelyről, letépik és árulják a piacokon. Itt 850 méter körüli magasságban vannak a nárciszmezők, amik kisebb-nagyobb foltokat alkotnak. A Kalonda tető a Hargita-hegység vulkáni platójának része, a mélyben húzódó harmadkori üledékeket itt vulkáni kőzetek borítják. Vízválasztót képez a Nagy- és Kis-Küküllő között. A Kalonda-tetőn már 150-200 éve foglalkoznak szénégetéssel. Farkaslaka lakóinak a fakitermelés mellett ez volt a legfőbb bevételi forrása.

Kirándulásunk reggeli indulással Békéscsabán kezdődik. Az oda és vissza vezető úton így is kisbusszal 420 km-t kell utaznunk oda és visszafelé ugyan ennyit, de a pihenőket majd szép helyeken tartjuk, odafelé megállunk Torockón és Szovátán, Korondon, visszafelé pedig Segesváron, Medgyesen és a Tordai-hasadéknál. Tehát maga a program igaz csak 3 napos, de rengeteg látnivalót tartalmaz.

Nézz meg egy tavaszi kirándulásunkat filmen:

Ez a cikk csak saját fotókat tartalmaz!!!

Kirándulás Negrileasa-ra

Torockói-hegység nyugati peremén, ahol az Erdélyi-Szigethegység az Erdélyi-Érchegységgel találkozik, Verespataktól délre, Abrudbányától úgy 25 km-re keletre e rendkívülien szép és változatos vidék gyöngyszemeként megtalálható Negrileasa-i nárciszmezőt keressük fel. Maga Negrileasa csak egy alig 70 lakosú tanyaközpont, ami Bucsony közigazgatása alá tartozik. A legszebb Erdélyi nárciszmezőt érdemes május végén felkeresni, amikor a virágok bódító illatukkal és elbűvölő fehér szőnyegleplükkel, teljes pompájukkal várnak minden odatévedő látogatót. A Kárpát-medence egyik legszebb részén a nárcisz itt a t.sz.f. 1150-1250 méteres magasságban, összesen úgy 40 hektárnyi területen virágzik. Főleg a dombtetők és a hegyek észak, észak-keleti oldalát lepi el tavasszal a sok fehér virág. Számuk sajnos, a legeltetés miatt, évről évre csökken. Nárciszmezőnek hívjuk azt a legelőt, mezőt, rétet, ahol az egy négyzetméterre jutó virágzó hagymák-tövek száma több mint 80.

Neked jár az Erdélyi túrák magazinja???

1. nap: indulás reggel 7-8 óra körül (megbeszélés szerint) Békéscsaba-Szegedről, vagy Debrecenből és direkt az Erdélyi nárciszmezők felé fogunk tartani, de menet közben átvágunk a Gajna-tető platóján (1486m), ahonnan fantasztikus kilátásunk lehet a fél Erdélyi-szigethegységre. Úgy 20 km-t megyünk vadregényes erdészeti úton, ahol patakok, vízesések, embermagasságú páfrányok szegélyezik az utunkat. Megnézzük majd az Alsóvidrai-vízesést is. A nap végén még a közelben lévő Detunátákat fedezhetjük fel. Délután érkezünk a nárciszmezőkre, ahol minden évben a helyiek fesztivált is rendeznek és sajnos kétmarokkal szedik a nárciszt! Itt körülbelül 2 hektáron a hüvelyes gyapjúsás is virágzik, ami szintén csodálatos látnivalót nyújt. (A Debreceni, Szegedi, Békéscsabai indulási helyekhez legkönnyeben Budapestről IC-vel lehet eljutni). Szállásunk felé tartva vadregényes tájakon vezet az út, ahol bőséges vacsorával várnak majd a magyar szállásadóink.

2. nap: a bőséges reggeli után irány a Debreceni indulókkal az  Algyógyi-vízesés és Algyógyi római fürdő, majd Nagyenyeden keresztül Torockó felé tartunk. A Szeged felé tartó csoporttal felkeressük a Retyezát néhány csodálatos helyszínét. Hazaérkezés az esti órákban.

A nárcisz többféle szimbólumot hordoz. Nyugaton egocentrizmust, önzést, hiúságot jelent, míg Kínában a virág a gazdagság és a szerencse szimbóluma.  A Csillagos Nárciszt, (Narcisus stellaris) az egyszikű zárvatermők csoportjába, a hóvirágfélék családjába tartozik, 30-50 cm, szára kétélű, hosszában karcolt, egyvirágú. Levelei akkorák, mint a főkocsány, keskenyek. A melléklepel félhold alakú, sárga, vörös, fodros szélű és sokkal rövidebb, mint a lepelkaréj. Porzói a lepellel összenőttek és nem egyforma hosszúak. Virága illatos, kedves kerti virág is. Hagymás növény, melynek földfeletti szára egyetlen virágban végződik, mely hármas típusú. A lepel csöve és a magház nincs összenyomva. A lepelcimpák keskenyebbek, piszkosfehér színűek. Egyike a tavasz hírnökeinek, és virágzásuk rengeteg turistát vonz a zöldellő domboldalakra. 

A hétvégi kirándulások időpontjai:

2019 május 3.-4.-5. Békéscsaba (Farkaslaka)    MEGTELT

Részvételi díj a háromnapos kiránduláson, ami 2 éjszakát, 2 reggelit és 2 vacsorát tartalmaz, tehát félpanziós: 34,500 Ft. Gyerekeknek 6 éves kor alatt 33% kedvezmény! A részvételi díj tartalmazza a Békéscsabai, indulást-érkezést, a teljes utazási költséget. Természetesen az indulás helyszínét a jelentkezők függvényében módosítani tudjuk.

VIGYÁZAT, A MEGADOTT IDŐPONTON CSAK HETEN TUDTOK VELÜNK JÖNNI!

“A hüvelyes gyapjúsás is tömegesen virágzik”

Kirándulás Negrileasa-ba

2018.05.18.-19. Békéscsaba – Szeged               MEGTELT

Részvételi díj, ami 1 éjszakát, 1 reggelit és 1 vacsorát tartalmaz, tehát félpanziós: 24,500 Ft. Gyerekeknek 6 éves kor alatt 33% kedvezmény! A részvételi díj tartalmazza a Békéscsabai, Szegedi, vagy Debreceni indulást-érkezést, a teljes utazási költséget.

Nézd meg filmen a Detunátákat:

Kedvelj minket a facebookon: FACEBOOK – ERDÉLYI TÚRÁK

JELENTKEZÉS ITT: KAPCSOLAT

Jelentkezni itt a honlapon, facebookon, vagy a turak.erdelyben@gmail.com e-mail címen, illetve telefonon is lehet: +36706775870

FPeter Tur Transylvania SRL Cod Unic Inregistrare: 3419966   J5/325/2015
Sediu social: Salonta, Strada Kulin György Nr. 37

A biztosítás díját a részvételi díj nem tartalmazza.

A szállásunk itt lesz az Erdélyi Érchegységben, itt is reggelizünk, vacsorázunk:

 

 

 

 

 

 

 

 

Fedezd fel Erdélyt térképen:

A legjobb szálláshelyeket itt találod Erdélyben: