Megtaláltuk a Kárpátok legtitokzatosabb helyeit. Nézd meg te is.

Kevesen ismerik igazán Erdélyt és azon belül a Kárpátokat, amik pedig bővelkednek az olyan titkos, de csodálatos helyekkel, amiket itt bemutatunk. Öt olyan különleges helyet választottunk itt ki, amik méltán kiérdemlik “Erdély legkülönlegesebb és legtitokzatosabb látványosságai” címet. Persze sokszor nehéz megközelíteni ezeket a helyszíneket, de megéri venni a fáradtságot, hiszen itt kevés a turista, sokszor egy aszfaltozott út is kilométerekre van. Aki igazán szereti a természetet, annak ez a cikk igazi csemege lehet, hiszen majd így is lehet tervezni a következő kirándulást.

5. Bélavár

Ha a Bélavár mészkőszikláihoz szeretne kirándulni, akkor nehéz túrára számítson. Bélavár szikláit, amik a Gyalui-havasokban fekszenek, az Aranyos folyó völgyéből lehet megközelíteni. Nem  a távolság a sok, hanem inkább a nagy szintkülönbség. Felfelé is, lefelé is meredek szakaszokkal találkozunk, ezért inkább tapasztalt és kellőképpen felszerelt túrázóknak ajánljuk. Ha elérkezik a Sárkány-torka barlanghoz, esetleg fel is mászik, akkor megcsodálhatja a szinte félkör alakú barlang hatalmas nyílását és a barlangban felfelé nézve a kör alakú felső nyílást. Mintha óriások faragták volna a sziklákat…

Fedezz fel 10 csodálatos helyet a Kárpátokban filmünkben!

4. Az Alsószolcsvai búvópatak barlangja

Az Alsószolcsvai Búvópatakról már sokan hallottak. A barlangot 2012-ben lezárták, annak a veszélyessége és az ott áttelelő majd 100 ezer denevér miatt. Pár fotón bemutatjuk ezt a csodálatos és alig ismert helyet és kattints a wikipédiára, ha érdekel a barlang leírása:    A Barlang leírása

3. Vörös-árok

Vörös-árok (románul: Râpa Roșie) egy érdekes természeti képződmény. Az autópályán haladóknak Déva és Nagyszeben között könnyen megtekinthető, de igazából csak közelről lehet látni azt, hogy milyen csod ákra képes a természet. Szászsebes városától 3 km-re északkeletre található. 300-425 méter magasságban figyelhetjük meg a városból is jól látható 800m széles és 80-120m magas vöröses agyagoszlopokat, melyekből több barlang is nyílik. A Vörös-árokról írunk a magazinunk következő számában (ősz – október), így itt most csak 1 fotót teszünk közzé.

Keresd itt a magazinunkat:

2. Véka-szurdok

Aki felkeresi  Hunyad megyében  a Véka-szurdokot részese lehet a nagy kalandnak! (Cheile Băniţei)! Elképesztő formákat alkotott itt a természet, amiket a fotók nem tudnak visszaadni. Petrozsény közelében csak pár km-re találjuk ezt a csodálatos élményekkel gazdagító szurdokot! Banica (Bănița) település közelében találjuk, a Keleti-Zsil völgye felé vezető hágó alatt. A településnek mészkőbányája és mészégető telepe van, tőle keletre, festői völgyön áthaladva található a szűk szoros. Figyelni kell a 66-os úton, hogy hol térünk le! Ha Hátszeg felől haladunk Petrozsény felé, akkor a nagy kanyarok előtt kell letérni, körülbelül 1,2 km-re a Bóli barlangtól.

Erdély legszebb helyeit a térképen találod: 

1. Kurta vízesés

Sokan tévesen tudják, hogy Szlovákiában van a Kárpátok legnagyobb vízesése. Nem a Tátrában lévő “Rejtett-völgyi vízesés”, a legnagyobb a közel 100 méteres magasságával, hanem a Godján-hegységben megtalálható Kurta vízesés (cascada Scurtele), ami 293 méter magasságot tesz meg. A vízesés közelében a valódi “vadon” közepén találhatja magát aki ide eljut, hiszen úgy 30 kilométeres körzetben nem talál lakott települést. Több vízlépcsője közül akad ami igen látványos. A Vizek-szája tavat megkerülve lehet lejutni, a Kis-Lapos patakot követve. Magasságára jellemző, hogy tiszta időben még a víztározó ellentétes oldaláról is lehet látni, úgy 12 km távolságról. Vigyázat, kiépített turistaút nem vezet a vízeséshez és igen vad tájon kell áthaladni.


Ezeket a szálláshelyeket ajánljuk nektek Erdélyben: