Ördöngős völgyszoros


Az Ördöngős szoros (románul: Cheile Ordâncușei), az azonos nevű völgy 2.5 km-es szorosa Fehér megyében, Aranyosfőnél találjuk a Vártopi sípályákhoz közel. Maga a völgyön végighaladni (sétálni) csodálatos látvány, érzés, hiszen több helyen is annyira összeszúkül, hogy az út pilléreken halad a patak felett. A patak a Szárazőr völgy baloldali mellékvize. Az Ördöngős szoros magas mészkő sziklafalai között futó út a szoros szorításában 4 hídon kényszerül átmenni, amik a völgy teljes szélességét elfoglalják. A mészkősziklákban barlangok rejtőznek. Több mint 70 barlang, kapu vagy kisebb lyuk várja a felfedezőket.

 

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

 

A kanyon bejárata után néhány száz méterrel, a jobb oldalon tátong, a Cordobana lui Gârțău hatalmas árkádja, amely nyári záporban menedéket nyújt az arajárónak. Kevesebb, mint 200 méterre található a János-kapu barlang. Járatainak hossza 131 m, és az időjárás függvényében néha, tava is van. A barlangba való belépéshez belépőjegyet kell váltani és ki van világítva. Járatai egy kisebb denevér-kolóniának nyújtanak otthont. A barlang végén egy zsombolyt lehet találni (víznyelő).

Erdély magazin

Foglald le te is a szállásodat Erdélyben az ajánlásunkkal ide kattintva:
Szállások Erdélyben

 

Ez védett barlang, hiszen több denevérfaj otthonát jelenti. A jobb oldali falban található a Zgurasti barlang, amely ugyancsak védett. Az Ördöngős völgyből továbbhaladva meg tudjuk közelíteni az Aranyosfői jégbarlangot is.

Ajánlott szálláshelyeink közül itt megtalálhatja az önnek megfelelőt:

A közelben ajánljuk még:
Aranyosfői-jégbarlang
Csodavár
Rozsda szakadék
Alsóvidrai-vízesés

A szoros térképen:

forrás: welcometoromania, fotók: Erdélyi túrák

You may also like...