Peles-kastély

A Peleş Kastély egy romantikus kastély Sinaia-n, Erdélyben. Erdély egyik legszebb kastélya. Brassótól 40 km-re délre, Sinaia jól ismert üdülő város Prahova völgyében Bucsecs-hegység keleti lábánál. I. Károly királynak itt volt a nyári rezidenciája. Csíkszeredától 150 km-re található.  Sinaia üdülőhely hatalmas, romantikus hangulatú parkjának közepén áll Erdély leglátványosabb kastélya és legszebb királyi rezidenciája, a Peles-kastély, de mellette a Pelisor kastélyt is érdemes megnézni.A kastély belső kialakításában az olasz és angol reneszánsz, a barokk, a rokokó és a spanyol-mór építészeti stílus elemei is felfedezhetők. A kastélyban jelenleg múzeum működik, számtalan műtárgy látható, szobrok , bútorok, hímzett faliszőnyegek, kerámiák, ötvösmunkák, G. B. Tiepolo XVIII. századi olasz festő eredeti olajfestményei, emellett találhatóak még XVI.-XVII. századi eredeti színes svájci ablaküvegek, meisseni és sévresi porcelánok. A szintén megtekinthető fegyverteremben gazdag, európai és keleti fegyverekből álló gyűjtemény található. A termek belső kidolgozása és díszítései is külön figyelmet érdemel. Peleş Kastély volt az első kastély Európában aminek a világítása elektromos árammal történt, amit a saját villamoserőműve szolgáltatott.

Erdély magazin

 

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

A király által vásárolt területen a kastél mellett több más épület is építettek, így a Pelisor kastélyt, a testőrség házát, az Economatot, a Casa de Vânătoare Foişor, vadászházat, istállókat, az áramfejlesztő telepet és a Sipot villát. A vadászház épült fel leghamarabb, így a királyi házaspár a kastély elkészültéig (1883) itt lakott.

Az 1900-as években a kastély újabb emeletet kapott, és a főtorony magasságát is megemelték. Befejezett állapotában területe 3200 nm, 160 szobája és több mint 30 fürdőszobája van. A 160 szoba Európa egyik értékes képtárának és egy 400 darabos XIV-XVII. századokból származó fegyvergyűjteményének adott otthont. Faragások és ólomüvegek szépsége méltán váltja ki a látogatók ámulatát. Jelenleg a kastély 35 %-a látogatható. A Fogadóterem 191-ben Karel Liman tervei alapján készült. Az addigi belső udvart alakította át egy fafaragásokban bővelkedő, ólomüveggel fedett csodaszép teremmé.A fegyvertermek 1903-1906 között, míg az intarziákban bővelkedő tanácsterem 1914-ben készült el. A Florentina termet, vagy más nevén a Nagy Szalont az olasz ujjászületés jegyeiben rendezték be. A XIV. Lajos stílusban kialakított Színházteremben 60 hely és a királyi páholy található. A Császári lakosztály 1906-ban, Mária terézia stílusban Ferenc József császár látogatására készült.

 

Ide kattintva érhető el Erdély legkedveltebb Facebookos oldala: Facebook

A király távozását követően, 1947-ben a kastélyt megnyitották, majd a kommunizmus utolsó éveiben lezárták a nagyközönség előtt. Ma a vadászház kivételével, amely jelenleg elnöki rezidencia, az egész komplexum látogatható. Az Economat és a hajdani testőrségi székhelyében szállodát, míg a többi épületekben villákat alakítottak ki.Ajánlott szálláshelyeink közül itt megtalálhatja az önnek megfelelőt:

Foglald le te is a szállásodat Erdélyben az ajánlásunkkal ide kattintva:
Szállások Erdélyben


A kastély térképen

Forrás, foto: Erdélyi túrák, wikipédia

You may also like...