Púp-szurdok

A különleges vonzerejű Púp-szurdokot (románul: Cheile Corcoaia) Krassó-szörény megyében,  kb. 40km-re Herkulesfürdőtől, a Cserna völgyében találjuk. Ezt a területet nemzetközi szinten védetté nyílvánították. A szurdokhoz nem vezet kiépített út, de megéri 10km-en át zötykölődni az erdészeti úton.

Facebook: Erdélyi Túrák

Ezen a szép tájon tekinthetjük meg a természet által kialakított csodálatos geomorfológiai képződményeket. Ez a szurdok az egyik legszebb képződmény a Cserna völgyében. A szurdok úgy 200m hosszú, meredek, vágott falai lenyűgöző látványt nyújtanak. A víz a kőzetbe érdekes formákat alakított ki, köztük egy 10 és egy 50 méteres alagutat. Ezek az alagutak az eredetileg ott álló barlang tetejének összeomlásával alakultak ki.

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

Ezeken a kialakult karsztos formákon kívül említésre méltók még a hatalmas mészkő árkok, valamint az itt található kb. 20 barlang, amelyek együttesen majdnem 400 méter hosszan nyúlnak el a területen. A Púp-szurdok szerkezete lehetővé teszi a kanyonok fejlődésének és kialakulásának tanulmányozását.

Bár a látványos szurdok mindössze kb. 200 méter hosszú, megközelítése csak gyalogosan, a telepített fém átereszek és korlátok segítségével lehetséges, mégis a gyönyörű látvány megér minden erőfeszítést.

Ehhez a helyhez egy legenda is fűződik. A helyiek szerint valamikor régen az emberek felvették a harcot a területen garázdálkodó hétfejű sárkánnyal. A küzdelem során a sárkány a sziklák közé menekült, de a harcosok sarokba szorítva levágták az egyik fejét. A sárkány kínlódása közben a farkával erősen csapkodott, így alakította ki a sziklákban a szurdok ma is látható formáját.

Ajánlott szálláshelyeink közül itt megtalálhatja az önnek megfelelőt:

Foglald le te is a szállásodat Erdélyben az ajánlásunkkal ide kattintva:
Szállások Erdélyben

A környéken ajánljuk még:

Szárkő-hegység
Retyezát
Szeles vízesés
Herkulesfürdő
Vaskapu

https://youtu.be/Em0LdENQ5Ac

forrás, fotók: Erdélyi túrák