Szárkő-hegység

Megközelítés:

Magyarországról a Szeged – Arad – Temesvár – Lugos – Karánsebes – Borló (Borlova) – Kis-havasi (Muntele Mic) libegő állomás felé kell tartanunk. Szegedtől egészen Lugosig tudunk gyorsan és kényelmesen autópályán haladni  (190km) majd Karánsebesig is kitűnő minőségű út vezet. Itt figyelni kell a táblákat, ahol a Muntele Mic táblát követve Borló (Borlova) felé indulunk, ez az utolsó település a hegység előtt. Innen a Kis-havasi libegő állomás 794 m  mindössze 25 km, az utat megépítették egészen az üdülőközpontig és még télen is takarítják. Meg lehet ismerni, egyetlen 4-es kereszteződés van, ahol ha letesszük az autónkat, akkor már csak 2-3 óra gyalog a Kuntu menedékház. Ha tovább folytatjuk az utat, fel a Mics-hegyre, akkor nyáron egészen a keresztig fel tudunk menni autóval, télen csak a síközpontig. Összességében érdemes felkeresni a Szegedtől csak 260km-re lévő hegységet, hiszen alig 2.5-3 óra alatt el lehet jutni.
Ismerd meg te is Erdély legkedveltebb facebookos oldalát:  FACEBOOK

A hegységről:

A Szárkő-hegység a Déli-Kárpátok ÉNY-i részén található, Krassó-Szörény és Hunyad megyék területén. A Szárkő név az ómagyar “szár” szóból ered, kopaszkövet jelent.
Északra a Ruszka-havas, Ny-on a Szemenik-, K-en a
Retyezat-, DK-en a Godján- és D-en a Cserna-hegység határolja. A környék legjelentősebb földrajzi tájegységeként, a Szárkő-havas lépcsőzetes felépítésével emelkedik ki környezetéből. A legalsó szintet az 500 – 1100 méter magas nyugati vonulat képezi, mely 2 – 3 km hosszúságban közvetlenül uralja a Karánsebesi-medencét. A középső lépcsőfokot az 1100 – 1600 méter magas északnyugati oldal képezi.

Ide kattintva nézheted meg a Déli-Kárpátok legszebb tájait: KÁRPÁTOK

Tetőfokok és hegykúpok alkotják, melyek a Bisztra-patak folyása valamint a Hátszegi-medence felé magasodnak, jórészt erdő borítja, számos terjedelmes havasi legelővel tarkítva, Jigora 1463 m, Scorilo kövei 1617 m, központi része a Kis-havas 1802 m. A legmagasabb lépcsőszint eléri az 1600 – 2200 méter magasságot, magába foglalja a Szárkő-hegység legbüszkébb csúcsait. A főgerincet alkotó Szárkő(Tarcu), Bájku(Baicu) és Bloju-hegyek közös vonásai a lapos, füves hegytetők, gleccserkatlanok, meredek sziklafalak és tengerszemek.

30-nál is több 2000 méter feletti csúcsot számolhatunk meg. A legmagasabb csúcsai a Szárkő-csúcs 2190 m és a Caleanul-csúcs 2196 m. Völgyeiben számos tavat találunk, néhány közülük: Szárkő-tengerszem 1950 m, Pietrele Albe 1785 m, Bájku-tavak 1860 m, Netis-tó, Bistra-tó, a legnagyobb mesterséges tava a Gura Apei-tó.

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

A hegységben két meteorológiai állomás is működik, a Kuntu 1460 m és a Szárkő-csúcson 2190 m magasságban ami az egyik legelszigeteltebb állomás Erdélyben. A fagyos napok száma a Kuntun 228 nap, még a Szárkőn 331 napot is eléri. 1500 m felett bármikor havazhat. A 2000 m feletti részeken november és május között átlag 1 m hó van. Az 1880-as évekből már tudunk turistákról, akik felkeresték a Szárkő-hegységet. 1920-as években épült ki a Kis-havasi üdülőtelep és az itt létesített sípálya a Bánság egyik legkedveltebb kirándulóhelyévé tette. A téli hónapokban is fel lehet jutni a Kunturól a Szárkő-csúcsra és még aznap világosban le lehet jönni.

Érdekesség:

Bem József tábornok, menekülő csapatával 1849 augusztus 21-én, a Maderschpach családtól Ruszkabányán kapott útikalauzával a Suku-Olteana völgyében igyekezett Kuntu-Vercsirova-Orsova irányába, mert Karánsebest ekkor már megszállták az osztrákok. A Kuntu ház mellett található forrás az ő nevét viseli. Turisztikai szempontból különösen jelentős annak a téli, termikus inverziónak a szerepe, melynek folytán a hideg levegő megtelepszik a völgyekben és a medencékben, vastag, tömött felhőtakaró alatt, miközben odafent minden napfényben fürdik, melegebb van és meglepően jó látási viszonyok mellett széles horizontok nyílnak meg előttünk.

Ajánlott szálláshelyeink közül itt megtalálhatja az önnek megfelelőt:

Foglald le te is a szállásodat Erdélyben az ajánlásunkkal ide kattintva:
Szállások Erdélyben

A Szárkő-hegység környékén találjuk még:
Herkulesfürdő
Vaskapu, Kazán-szoros
Néra-szurdok
Bigéri vízesés

Egyéb: Mindenféle időjárásra fel kell készülni, perceken belül változhat az idő. Esőkabátot, meleg ruhát, sapkát, kesztyűt kell vinni! Télen hótalp, hágóvas ajánlott!
Vihar esetén a gerinc nagyon veszélyes
!

A hegység térképen

Források, foto: wikipédia, geocachin.hu, Erdélyi Túrák, (Szárkő-hegység – G. Szabó László), Kornétás kiadó