Téli kirándulások 2019

Idén is télen sok kirándulást tervezünk a téli Kárpátokba, amikre te is velünk tarthatsz. Nem tervezünk egynapos kirándulásokat, hiszen az ilyen utakon többet ülnénk a kisbuszban, mint kirándulnánk. Kirándulásainknak pont ez lenne a lényege, hogy kis társasággal sok helyre el tudjunk jutni és ha már ott vagyunk, akkor legyen időnk is túrázni, ami a rövidebb nappalok miatt a 2-3 napos kirándulásoknál sokkal praktikusabb.

Érdemes még most lefoglalnod a helyedet, hiszen évek óta “telt házzal” járjuk a téli Erdély és a Kárpátokat! FIGYELEM! Maximum 7-en tudtok csak velünk jönni! Ha többen szeretnétek jönni, akkor érdemes e-mailban, vagy telefonon érdeklődni!

Néhány szó a hótalpazásról:

A téli túrázás egyik fontos kelléke a hótalp. Segítségével olyan helyekre is eljuthatunk, amelyek sima túrabakancsban megközelíthetetlenek lennének magas hótakaróban. Míg más szinte “elmerül” a hóban, addig egy hótalpas túrázó könnyedén halad át akár méteres hóbuckákon is. A fehérbe burkolózott hegyoldalak és fenyves erdők között sétálva csodás élményben lehet részünk. A hótalp titka, hogy nagy felületen osztja meg a viselője testsúlyát, így az nem süllyed bele a hóba. Az alján található fémkarmok pedig segítenek, hogy esetleges fagyban ne csússzunk meg. A hótalpakat bármilyen cipőre könnyedén rögzíteni lehet. A túráink átlagos erőnléttel könnyen teljesíthetőek. A hótalpak használata semmilyen előzetes felkészülést nem igényel!

Így kell használni a hótalpat!!! Nézd meg TE is a kisfilmünket:

Idén is több irányban is tervezünk hótalpazni Erdélyben!

A Bihari hegyekben és a Szárkő-hegységben, valamit a Retyezátban is.

Pádisi hótalpas túráink programja:

Reggel 7 órakor indulunk a megadott helyszínekről. Megérkezés után kiosztjuk a hótalpakat és tájékoztatunk annak a használatáról, mindenkinek segítünk a bakancsokra való rögzítésben is. Először az utunk felfelé vezet, a Mócok temploma 1444 méteres csúcsáig. Utunk során csodás, hóval fedett fenyvesek látványa gyönyörködtet el minket. A csúcson tiszta időben pedig a panorámában is gyönyörködhetünk. Kis pihenés után pedig hátulról közelítjük meg Pádist. Ha a csapat bevállalós, akkor a Szamos bazárba is elmehetünk. A túra átlagos erőnléttel könnyen teljesíthető. A hótalpak használata semmilyen előzetes felkészülést nem igényel!
A második nap a Varasó havast igyekszünk felkeresni, vagy a Boga-kő kilátót és megnézzük a  befagyott Háromkirályok vízesést!

Hótalpas túra a Szárkő-hegységben:

A reggeli órákban indulunk Szegedről a Szárkő-hegységbe,  ahol a Mics (Muntele Mic, vagy Fertő tető) hegyre megyünk fel kisbuszunkkal egészen 1700 méteres magasságig. Egészen Lugosig autópályán tudunk haladni és utána Karánsebesig is nagyon jó az út. Itt fennt a Szárkő-havasokban sípályákat és több hotelt is találunk, de mi a hótalpainkkal teszünk egy rövid utat, bízva benne, hogy csodálatos panorámánk lesz a Bánáti medencére. A sípályák miatt is általában takarítják az aránylag jó minőségű utat egészen fel a tetőig. Itt olyan 4-5 órás túrát tudunk tenni. Szintkülönbség 100-150 méter, táv 4-5 km. Hazaérkezés az esti órákban. A túra átlagos erőnléttel könnyen teljesíthető. A hótalpak használata semmilyen előzetes felkészülést nem igényel!


A 2 napos túráknál a szállásunk Hunyad megyében lesz és a második napon, reggeli után a Retyezát lábához utazunk, ahol ismét felcsatolhatjuk a hótalpainkat és Kolcvárból csodálhatjuk meg a 2500 méteres csúcsokat.. Ha időnk engedi, egy, a Kolcvárhoz közeli kilátópontot is felkeresünk.

https://www.youtube.com/watch?v=n62IXw6wLuY

Hótalpas túrák a Retyezátban és a Páring-hegységben:

1. nap: A reggeli órákban indulnánk Szegedről a Szárkő-hegységbe,  ahol a Mics hegyre megyünk fel buszunkkal egészen 1700 méteres magasságig. Egészen Lugosig autópályán tudunk haladni és utána Karánsebesig is nagyon jó az út. Itt fennt a Szárkő-havasokban sípályákat és több hotelt is találunk, de mi a hótalpainkkal teszünk egy rövid utat, bízva benne, hogy csodálatos panorámánk lesz a Bánáti medencére. A sípályák miatt is általában takarítják az aránylag jó minőségő utat egészen fel a tetőig. Itt olyan 4-5 órás túrát tudunk tenni. Szintkülönbség 100-150 méter, táv 4-5 km. Az esti órákban érkezünk a szállásunkra, ahol meleg vacsora vár minket.

2. nap: Reggeli után a Petrozsénytól csak 10 km-re található sípályákat keressük fel. Felvonóval egészen 1600m-re lehet feljutni a Páringi-hegységben, nyáron kitűnő  kiránduló célpont, télen viszont remek síelési lehetőséget találunk ott. Mi nem síelni fogunk, hanem felcsatoljuk a hótalpainkat és felfedezzük a környéket, ahová sílécekkel nem lehetne eljutni! Felmegyünk a Kis-Páring csúcsra, ami már 2000 méter fölött találunk. A hótalpas túra hossza 4-5 km, szintkülönbség 3-400m, ami változhat az időjárás függvényében. Este vacsora a szállásunkon.

3. nap: Bőséges reggeli után hazafelé indulunk, de megállunk a Retyezát lábánál, ahol ismét felcsatoljuk a hótalpakat és Kolcvárból csodálhatjuk meg a 2500 méteres csúcsokat. Ha időnk engedi, egy a Kolcvárhoz közeli kilátópontot is felkeresünk. Érkezés Szegedre az esti órákban. A túra átlagos erőnléttel könnyen teljesíthető. A hótalpak használata semmilyen előzetes felkészülést nem igényel!

Olvass minket itt: Dóra és Péter túrái

Kisbuszunkban csak 7 kirándulót tudunk magunkkkal vinni! persze ha többen jönnétek, megoldjuk, de írjatok e-mailt.

                  

Indulási időpontok 2019 január:

– Debrecen 2019.01.12. (Nagyváradi felszállás lehetséges) (Pádis, 1 napos hótalpas)
– Szeged 2019.01.19. (Orosházai, Hmvhelyi, Békéscsabai beszállás lehetséges) (Szárkő-hegység, 1 napos hótalpas)                        
– Szeged 2019.01.26.-27. (Orosházai, Hmvhelyi, Békéscsabai beszállás lehetséges) (Pádis, 2. napos hótalpas)  

                                                           Már csak 2 szabad hely van!

Indulási időpontok 2019 február:                    

– Debrecen 2019.02.09.-10. (Nagyváradi felszállás lehetséges)  (Pádis, 2. napos hótalpas)
– Szeged 2019.02.16. – 17. (Orosházai, Hmvhelyi, Békéscsabai beszállás lehetséges) (Szárkő-hegység,                                                                                                                                                                                       Retyezát, 2 napos hótalpas)

– Szeged 2019.02.22.-23.-24.  (Orosházai, Hmvhelyi, Békéscsabai beszállás lehetséges) (Retyezát-Páring, 3 napos hótalpas)                           

Indulási időpontok 2019 március:

– Debrecen 2019.03.08.-09. (Nagyváradi felszállás lehetséges) (Pádis, 2 napos hótalpas)

– Szeged 2019.03.15.-16.-17 (Orosházai, Hmvhelyi, Békéscsabai beszállás lehetséges) (Retyezát-Páring, 3 napos hótalpas)                                   Megtelt!                 

Tarts velünk te is és egy magazint adunk ajándékba!

Kérésre vállaljuk kisebb baráti társaságoknak is a túra lebonyolítását!

Minden résztvevő részére hótalpat és síbotot biztosítunk!!!

Ajánlott felszerelés a hótalpas túrákra:
– kényelmes, vízhatlan túrázásra alkalmas lábbeli
– meleg, réteges vízhatlan ruházat
– egy napra elegendő étel (szendvics), csokoládé
– személyenként min. 1,5-2 liter folyadék

Kedvelj minket a facebookon: ERDÉLYI TÚRÁK

Részvételi díjak: 

1 napos túrák 12.500 Ft.

2 napos túrák 23.500 Ft

3 napos túrák 32.000 Ft 

(Magazin előfizetők 500-1000-3000 Ft. kedvezményt is kaphatnak!)

Jelentkezni lehet e-mailben: turak.erdelyben@gmail.com címen!

Fedezd fel Erdély szép helyeit a térképünkön:

 Foglalj te is az ajánlásunkkal szállást Erdélyben!

FPeter Tur Transylvania SRL Cod Unic Inregistrare: 3419966   J5/325/2015
Sediu social: Salonta, Strada Kulin György Nr. 37
HU: +36706775870