Transzfogaras

A Transzfogarasi út, másként 7C jelzésű országút a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze a Szeben megyei Alsóárpás és Curtea de Argas településeket. Az 1970-es években építették, 90 km hosszú. 2042 m magasságig vezet fel, majd egy alagúton halad át a főgerinc alatt. Összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja van. Az út lavinaveszély miatt csak nyáron van nyitva. A hóviszonyoktól függően októberben vagy novemberben lezárják és csak június elején, közepén nyitják meg újra.

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

Története: Nicolae Caucescu román diktátor katonai szállítási útvonalnak építtette, mert az 1968-as Prágai tavasz után attól tartott, hogy a Szovjetúnió Romániát is megszállhatja. Az út 1989-ig hivatalosan a conducator nevét viselte (Drumul Transfăgărășan Nicolae Ceaușescu). Katonák építették, hivatalos adatok szerint az építkezés alatt 40 ember veszítette életét különféle balesetekben.

Hétvégeken tele van kirándulókkal, érdemesebb hétköznap felmenni. Az út lenyűgöző szépségű tájon vezet keresztül, elhalad a Bílea-vízesés telep, a Bílea tó és a mesterséges Vidraru tó mellett. A Transzfogarasi út elkészülte megkönnyítette a hegység megközelítését, ezért az 1970-es évek óta nagyon sok turista érkezik. A nagy turistaforgalom együtt jár a környezetre káros hatások növekedéséve

Látnivalók a közelben: Érdemes ellátogatni a közelben Nagyszeben városába és Nagydisznód várába, Szelindek vára pedig szintén a közelben található. Asszonyfalva és az ott található erődtemplom sincs nagy távolságra. A Fogarasi-havasok közelében találjuk még Berethalomban, Erdély legszebb erődtemplomát is csak 80km-re található a Transzfogarasoktól. Brassó és Törcsvár is 100-100 km-re van.

Ajánlott szálláshelyeink közül itt megtalálhatja az önnek megfelelőt:

Foglald le te is a szállásodat Erdélyben az ajánlásunkkal ide kattintva:
Szállások Erdélyben

A Transzfogaras térképen

https://youtu.be/Em0LdENQ5Ac

forrás, fotók: wikipédia, Stan Petru